De voorbereiding zijn begonnen - Reisverslag uit Veenendaal, Nederland van Nicolette Verkleij - WaarBenJij.nu De voorbereiding zijn begonnen - Reisverslag uit Veenendaal, Nederland van Nicolette Verkleij - WaarBenJij.nu

De voorbereiding zijn begonnen

Door: Nicolette48

Blijf op de hoogte en volg Nicolette

16 Februari 2018 | Nederland, Veenendaal

Blog 1. Voorbereidingen en vertrek

De titel van deze reis is: 'Er is een tijd van komen en van gaan'.
2018 is voor mij het jaar waarin ik al 70 jaar ben geworden.
Mijn eigen bedrijf ENVE Projectmanagement heb ik per 1 januari 2018 uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Werken wordt nu echt afgebouwd. Ook is mijn profiel van LinkedIn verwijderd. Wat werken betreft is er dus een tijd van gaan.

Wat reizen betreft is er steeds een tijd van komen en gaan.
De flow van komen en gaan, het onderweg zijn, nieuwe indrukken opdoen, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe verhalen horen.
Het wordt een reis van komen en gaan. Zo is het leven en eens komt er echt een tijd van gaan. Nu hoop ik nog een paar mooie reizen te kunnen maken voor het zover is. Maar het besef van de eindigheid van het leven is, nu ik 70 jaar ben geworden, wel op de achtergrond aanwezig. Dus kom op, leef je leven en ga.

De insteek is om weer circa 3 maanden op reis te zijn. Waarheen? Via Venetië naar de kuststrook van Kroatië. Afzakken via Dubrovnik naar Montenegro. Vier weken rondtrekken door Kroatië en daarna vier weken door Montenegro. Dan terug naar het noordoosten door Kroatië richting Slovenië. Dan vier weken rondtrekken door Slovenië. Dan ben ik in inmiddels zo'n 12 weken op pad en dan gaat de terugreis beginnen. Maar die wordt later pas ingevuld. Nu maak ik enkel een grof schema met een rode draad. Van de reis door de Baltische Staten weet ik dat het handig is om niet te veel vast te leggen en dicht te timmeren. Flexibel blijven en ter plekke bijsturen gaat het worden. "Je moet maar durven," hoor ik mensen zeggen. Maar ach, ik heb mezelf bij me en houd wel van wat avontuur.

De voorbereidingen zijn dus begonnen.
In januari 2018 ben ik naar de Vakantiebeurs in Utrecht geweest. Met een tas vol met folders en veel tips ben ik thuis gekomen. Nu kan de verre reis echt in de steigers gezet worden. In 2016 heb ik een Rondreis van 100 dagen door de Baltische Staten en Polen gemaakt. In 2017 werd het dichter bij huis en iets korter, Frankrijk en België. Van deze laatste reis heb ik geen blogs geschreven. Maar de blogs van de reis naar de Baltische Staten worden nog steeds gelezen. Vandaar dat ik besloten heb om voor de komende reis weer blogs te schrijven. Zo hoop ik lezers te inspireren om iets meer over landen te weten te komen waar ze zelf niet zo gauw naar toe zouden gaan.

De routekaarten van de te bezoeken landen zijn bij de ANWB opgehaald en een paar Michelin kaarten heb ik bij de boekhandel gekocht. Spannend om de kaarten breeduit op mijn vloer te zien liggen. Als eerste wordt de route naar Venetië uitgezocht; kilometers tellen; campings opzoeken die eind maart en april al open zijn.

Bij toeval kom ik er achter dat mijn rijbewijs gaat verlopen. Maar gelukkig heb je binnen een week een nieuw rijbewijs.
Ook worden diverse campingkaartjes verlengd: ACSI en SVR campingkaartjes neem ik mee.
De verzekeringen van de auto en caravan zijn in orde. De ANWB-Wegenwacht service is verlengd.

Twee buitenlandse reizen heb ik gemaakt en mijn electrische fiets ging achter op de caravan mee. Een nadeel van deze constructie is dat het achterraam dan niet open kan. Ook had ik steeds hulp nodig om de fiets op de fietsendrager te zetten. Daarom heb ik besloten om het op deze reis anders te doen. Ik heb een electrische vouwfiets van Shinga gekocht en die is Eind februari thuis bezorgd. De fietsdrager is inmiddels van de caravan gehaald. De Shinga vouwfiets gaat straks opgevouwen, in een hoes, mee in de caravan of auto. Ik ben zeer benieuwd hoe dit gaat bevallen.

Er is een afspraak met Caravan Midden Betuwe gemaakt om Eribaatje nog even op de bok te zetten. Een laatste check zodat ik in maart veilig op reis kan.

Als vertrekdagen heb ik vrijdag 16 of zaterdag 17 maart gekozen. Tenminste als er geen sneeuw ligt want dan wacht ik gewoon een paar dagen. Daarvoor heb ik eerst nog de 7' verjaardag van mijn oudste kleinzoon en het eerste lustrumfeest van het WijsmetjeWijk project hier in wijk waar ik woon.

De caravan heeft een BOVAG-beurt gehad bij Caravanbedrijf Midden Betuwe in Lienden. Voor de auto is een fles motorolie gekocht voor het geval ik in de bergen meer olieverbruik heb. De e-bike vouwfiets heeft een zwaardere accu gekregen. Het materieel is er klaar voor.

Nog een paar dagen en ik merk dat de meeste puzzelstukjes al op hun plek liggen.

Vandaag, donderdag 15 maart, is het lustrumfeest van Wijs met je Wijk geweest. Daar heb ik op gewacht en nu dit geweest is kan ik gaan. Mijn directe buren heb ik gedag gezegd. Dit is voor even mijn laatste nachtje in het grote bed. Morgenvroeg vertrek ik richting Frankfurt am Main. Daar in de buurt heb ik een camping gebeld om te checken of hij echt open is. Ik ben er welkom en verwacht daar in de middag te zijn. Dan is de kop er af en zijn de eerste 400 kilometers gereden. Waar ik daarna heen ga zie ik nog wel. Dat beslis ik pas op de volgende camping want dat laat ik van het weer afhangen. In ieder geval wordt het eerst nog een dag Duitsland richting Oostenrijk. Daar plak ik het vereiste vignet op de voorruit van de auto en rijd door of richting Italië of Kroatié. Spannend wordt het wel.

Daar ging ik dan op vrijdag 16 maart 2018 om 09.45. Uitgezwaaid door mijn dochter Sanne en kleinste kleinzoon Casper, Marijke en buurvrouw Tineke. 400 km te gaan naar de eerste camping in Mainhausen in Duitsland. Na 250 km kwam ik in het ritme en de laatste 150 km zing ik mee met BZN en ABBA.
Hier op de Seecamping heb ik geen wifi dus ik activeer nu enkel de mailinglist.

Als je het leuk vindt om mijn belevenissen van deze reis te volgen, dan kun je op de mailinglist komen. Die staat links op deze site en je kunt daar je email adres op noteren.

Wordt vervolgd.

• 16 Maart 2018 - 10:48

Jopie Van Der Schilden:

Alweer een leuke eerste blog en de reis moet nog beginnen!!

• 17 Maart 2018 - 09:12

Desi Brey:

Zo benieuwd naar je verhalen.....

• 17 Maart 2018 - 09:13

Jos Brey:

Jos vind je een kanjer en wil je ook graag volgen anders moet ik het verhaal iedere keer voorlezen

• 17 Maart 2018 - 14:19

Nelly Tiland:

Leuk om je voorbereidingen te lezen. Als alles zo goed gaat als je voorbereidingen, hoef je alleen nog maar te genieten. Veel plezier en ik volg je graag.

• 17 Maart 2018 - 21:36

Annemarie:

Daar ga je weer. Geniet ervan. Liefs

Tags: Shinga;

Nicolette

Inmiddels is het 2024 en ben ik alweer 76 jaar en 11 jaar met pensioen. In de afgelopen vier jaar heb ik niet gereisd. Corona gaf een kink in de kabel. De Eriba Triton 418 werd verkocht en een houten zomerhuisje op RCN Het Grote Bos in Doorn, samen met mijn dochter, gekocht. Klussen stond op het programma. Maar ik mistte het reizen, het avontuur van onderweg zijn. Het huisje is verkocht en nieuwe plannen worden gemaakt. In de haren 2013-2015 heb ik vooral Vietnam leren kennen. In 2013 heb ik twee maanden als vrijwilliger gewerkt bij het adviesbureau SCDI in Hanoi. Daarna ben ik, alleen, een maand gaan rondtrekken door Vietnam. Veel heb ik daar met de scooter gedaan. In 2014 heb ik mijn rugzak en koffertje gepakt en ben drie maanden, weer alleen, gaan rondreizen door Myanmar (voorheen Birma), Laos, noord Cambodja. Ook ben ik weer terug gegaan naar Hanoi om 2,5 week te werken bij SCDI en om bij het huweliijk van de jonge Dai en zijn jonge bruid Hue te mogen zijn. Dit was een bijzondere gebeurtenis op het platteland 80 km boven Hanoi. In 2015 heb ik een kleine Eriba Pan Touring caravan gekocht en heb ruim 100 nachten op campings in Nederland doorgebracht. Soms alleen, soms met mijn jonge kleinzonen en soms met gropen. In 2016 heb ik het voornemen om een 100-daagse reis te maken, weer alleen, door de Baltische Staten. Daarvan komt hier het reisverslaag. Ik hoop dat dit een bijzondere ervaring gaat worden. Alleen met de kleine 'hotelkamer op wielen' op de bonnefooi trekken. Tijdens deze reis maak ik een vijfdaags uitje naar Petersburg en Helsinki. In totaal doe ik zo 7 landen aan in 100 dagen. Mocht de reis tegenzitten, dan kom ik gewoon eerder terug. Mocht het echter erg naar het zin zijn, dan heb ik de mogelijkheid om later terug te komen. Dit is nu het voordeel van gepensioneerd zijn. In 2017-2020 heb ik met de caravan gereisd. In 2017 door België en Frankrijk; in 2018 door Kroatië/Montenegro/Slovenië; in 2019 door Portugal en Spanje. Toen kwam de Covid epidemie en ben ik in Nederland gebleven. Op de reis door Montenegro heb ik een zwerfhondje mee genomen en haar Monti genoemd.

Actief sinds 28 Feb. 2016